Cursus ‘Geloof in de Politiek?!’

16 november 2021 t/m 7 december 2021

DEZE CURSUS IS AFGELAST. MAAR ER VOLGT NOG INFORMATIE OVER EEN VERVOLG RONDOM DIT THEMA.

 

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe dat zit: mag u als christen politiek actief zijn? Heeft het eigenlijk wel nut om te gaan stemmen? En die scheiding van kerk en staat dan? Welke manieren zijn er om de politiek te beïnvloeden?

Vaak hebben christenen allerlei vragen over politiek. We zien van alles op televisie, maar politiek vraagt om dialoog. Er zijn allerlei meningen en er spelen allemaal verschillende belangen.

SKIN, SKIN Rotterdam en HUB – Geloof in Den Haag organiseren een laagdrempelige online cursus. Deze cursus is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan en na te denken wat het christelijk geloof zegt over politiek. De cursus wordt gegeven door christenen die zelf politiek actief zijn binnen de ChristenUnie, een partij die zich baseert op het gedachtegoed van christenen die al generaties lang inzetten in de Nederlandse politiek en vaak al over deze vragen over geloof en politiek hebben nagedacht. Die kennis deelt de ChristenUnie graag met álle christenen, op welke partij je ook kiest te stemmen.

 

In vier avonden gaan we met elkaar in gesprek over deze vragen:

  • Mag u als christen eigenlijk wel of niet politiek actief zijn? Wat zegt de Bijbel?
  • Scheiding tussen kerk en staat?
  • Waarom zou ik gaan stemmen? En waar staan al die partijen eigenlijk voor?
  • Welke manieren zijn er om de politiek te beïnvloeden?

 

Praktisch:

Data: Dinsdagavond 16, 23 en 30 november en 7 december van 20-22u.

De cursus wordt via zoom gegeven.
U kunt zich voor de cursus aanmelden via shirleni@maraprojecten.nl.

Als u alle vier de avonden aanwezig bent ontvangt u na afloop een certificaat als bewijs van deelname.
Voor kerken die zijn aangesloten of onderdeel zijn van het netwerk bij SKIN, SKIN Rotterdam of HUB – Geloof in Den Haag is deze cursus gratis. Aan niet-aangesloten kerken wordt een vrijwillige bijdrage van 20 euro gevraagd.

 

Achtergrondinformatie over de cursus

Avond 1: Mag je als christen eigenlijk wel of niet politiek actief zijn? Wat zegt de Bijbel?

We lezen een aantal teksten uit de Bijbel met elkaar. Welke plek heeft God de mens gegeven in Zijn schepping, wat is Zijn opdracht aan ons? Wat zegt de Bijbel over hoe gemeenschappen zichzelf organiseren en besturen, over juridische wetten en morele kompassen? Wat leren we hieruit over de taak van de overheid?

Avond 2: Hoe zit dat nou met de scheiding tussen kerk en staat?

Er wordt vaak gesproken over de scheiding tussen kerk en staat, maar er zijn ook heel veel misverstanden hierover. Wist je bijvoorbeeld dat er geen wet is in Nederland waarin staat dat kerk en staat van elkaar gescheiden moeten blijven? En dat dit in verschillende Europese landen ook anders geregeld is? Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een democratie en hoe past het geloof daarin?

Avond 3: Waarom zou ik gaan stemmen? En waar staan al die partijen eigenlijk voor?

Alle regels in Nederland zijn bedacht door mensen. Hoe doen we dat eigenlijk, met 17 miljoen Nederlanders die allemaal een eigen mening hebben? Door te stemmen kun je daar over meepraten en invloed op uitoefenen. Je kunt stemmen op veel verschillende politieke partijen. Ze zijn ‘links’ of ‘rechts’, of juist in het ‘midden’, maar wat bedoelen we daarmee? Hoeveel verantwoordelijkheid heeft de overheid, en hoeveel vrijheid willen wij als inwoners van Nederland zelf hebben, zonder dat de overheid zich overal mee bemoeit? Op deze avond bespreken we waar verschillende partijen in Nederland voor staan, zodat je beter kunt beoordelen welke partij het beste past bij jouw mening.

Avond 4: Wat zijn nog andere manieren om de politiek te beïnvloeden?

Verkiezingen zijn maar één keer per vier jaar, en dan is het weer voorbij. Hoe kun je de rest van de tijd de politiek beïnvloeden? Wat houdt het in om lid te worden van een politieke partij? Hoe kun je zonder lid te worden van een partij, toch invloed uitoefenen op beslissingen? Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent over hoe er wordt omgegaan met ongedocumenteerden: wat kun je doen? Welke rol kan de kerk hierin spelen?

 

Deze vragen – én nog veel meer – komen aan de orde tijdens de cursus ‘Geloof in de Politiek?!’

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »