Goede start met de Veilige Kerk

Iedereen wil dat de kerk een veilige plek is. Toch gaan er helaas ook soms dingen mis in de kerk. Er is bij mensen thuis sprake van huiselijk geweld, of in de kerk doen mensen iets waardoor zij grenzen overschrijden. Andere mensen worden hierdoor gekwetst of zelfs slachtoffer van misbruik. Hoe kunnen we als kerken zorgen dat we een veilige plek zijn voor iedereen? Rondom dit onderwerp worden verschillende workshops aangeboden, zo ook bij de HUB.

Als HUB is één van onze statements: “Wij geloven in krachtige, transparante en veilige HUB Kerken. Het bouwen aan sterke en verbonden geloofsgemeenschappen heeft impact op de mensen en de stad.” Het thema van de afgelopen Maatschappelijke Kerk bijeenkomst was dan ook Veilige Kerk. Van verschillende experts en pastors kreeg men praktische tips en hulp met het werken aan een veilige kerk, het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen en het herkennen van en omgaan met signalen.

Zo kwamen pastor Moses Alagbe van de Maranatha Community Transformation Center, pastor Mirjam van Holten van de American Protestant Church, Annette Speelberg van Bureau Speelberg, Ingrid Rombouts van CIO en Madelon Grant van SKIN Nederland aan het woord en met hun input kan de HUB verder om de kerken te ondersteunen rondom dit thema. Er waren veel reacties, vragen en aanvullingen uit de zaal. De bijeenkomst werd afgesloten met een interessante uitwisseling in groepjes en een Q&A. Het was een goede start om als kerken aan de slag of verder te gaan met dit thema.

In samenwerking met SKIN Nederland en PEP Den Haag zullen dan ook de komende tijd trainingen worden vormgegeven op dit vlak. Zo volgt binnenkort de training Goed Bestuur, is er op 14 en 21 mei weer een BHV cursus voor kerken en wordt er een landelijk traject gestart over protocollen en het aanvragen van gratis VOG’s voor kerken. Dit traject bestaat uit een training voor bestuursleden & leiders van de kerk: één avond over de mogelijkheden die er zijn om als kerk een veilige ruimte te zijn om dingen die mis gaan bespreekbaar te maken. Met voorbeelden van andere kerken. Vervolgens twee sessies van individuele begeleiding om zelf als kerk te beslissen wat voor jullie goede afspraken zouden kunnen zijn die je met elkaar wilt maken. In het najaar wordt als slot de training vertrouwenscontactpersonen gegeven.

Geïnteresseerden in de trainingen kunnen zich nu aanmelden via hub@maraprojecten.nl.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »