Indrukwekkende Maatschappelijke Kerk over ongedocumenteerden

Maandag 4 april 2022 hebben we met HUB – Geloof in Den Haag voor het eerst in 2 jaar weer een fysieke Maatschappelijke kerk bijeenkomst georganiseerd samen met PEP. Het was goed elkaar weer te zien en samen te eten, dit keer was het onderwerp ongedocumenteerden. Veel kerken hebben mensen die ongedocumenteerd zijn in hun gemeenschap en de HUB krijgt hier veel vragen over.

Een pastor vertelde over hoe kwetsbaar mensen zijn voor bijvoorbeeld uitbuiting. Een andere casus ging over een kind van 4 ½ die geen onderwijs heeft. Agnes van der Beek – Pavia is van de katholieke Filipijnse gemeenschap en zij vertelde over hoe zij tijdens coronatijd erachter kwam dat veel Filipijnse ongedocumenteerden plotseling geen inkomen, geen plek en geen eten hadden. Zij gingen zwervend van bank tot bank. In een paar maanden tijd is een samenwerking ontstaan en wekelijks voedselbonnen en pakketten uitgedeeld. Daarna is de stichting SARO opgestart Serve Act Respond One community.

Lizebeth Melse van het Wereldhuis vertelde daarna hoe in Den Haag naar schatting 4000 ongedocumenteerden zijn en hoeveel mensen niet bewust zijn van hun rechten. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs. Het Wereldhuis heeft wekelijkse spreekuren op maandag en donderdag en helpen mensen zonder verblijfsvergunning met juridische, medische, financiële en huisvestingsvragen. Het is heel waardevol dat mensen in een kerk een gemeenschap treffen die hen kan ondersteunen, de taal spreekt en een netwerk biedt. Er waren kerken aanwezig bij de bijeenkomst die nog nooit van het Wereldhuis gehoord hadden en dankbaar waren voor de verkregen informatie. “We hebben veel mensen die ons om hulp vragen en zijn voor hen ook vaak een laatste strohalm.”

Het was een avond van uitwisseling van informatie, ervaringen en kennis. Maar ook van kritische geluiden, hoe kan het dat in de stad van vrede en recht opvang afhankelijk is van een handjevol organisaties, geloofsgemeenschappen en vrijwilligers? Het was een indrukwekkende avond die vraagt om vervolg.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »