Maatschappelijke Kerk: jongeren tot steun zijn in deze tijden

Deze tijden met allerlei corona maatregelen valt ons allemaal zwaar. Het valt in het bijzonder op hoe jongeren vereenzamen in deze moeilijke periode en te maken krijgen met depressie. Bij de Maatschappelijke Kerk bijeenkomst van maandag 7 juni 2021 werd er over dit thema advies en inspiratie gegeven om als kerk jongeren tot steun te kunnen zijn.

Het werk van stichting Chris
“Hoe mooi zal het zijn als er vanuit de kerk de nodige zorg is voor elk kind en jongere die dat nodig heeft.” Aldus de eerste spreker van de avond. Suzanna Kooistra is trainer en jeugdpastoraat adviseur bij stichting Chris: www.chrisvoorkom.nl. Deze stichting biedt kinderen en jongeren een luisterend oor met een hulplijn en weerbaarheidstrainingen. Daarnaast zijn ze kenniscentrum op het gebied van jeugdpastoraat.
Uit het contact met kinderen en jongeren is er een top 3 van onderwerpen waar ze bij st. Chris hulp voor vragen. Vaak zijn het onderwerpen als mishandeling en misbruik die in de top staan. Eenzaamheid heeft nog nooit in de top gestaan, maar stond juist altijd onderaan. In het afgelopen jaar is eenzaamheid een van de toponderwerpen geworden. Dat is typisch te relateren aan corona.

Een blik op eenzaamheid onder jongeren
Eenzaamheid onder jongeren wordt niet als normaal gezien. Daar zit nog een stukje taboe op. Dit maakt het lastig om erover te praten, maar het helpt juist om er wel over te praten. Eenzaamheid is een honger gevoel een signaal dat we iets nodig hebben. Het heeft te maken met een gemis en ook met een teleurstelling. Je had iets gehoopt en verwacht, maar het gaat anders. Dat geeft eenzame gevoelens.
Een op de vier tieners voelt zich eens in de week eenzaam. Ergens hoort dit in de fase waar ze in zitten, omdat het een hele nieuwe fase is waarin ze veel nieuwe dingen aan het ontwikkelen zijn. Eenzame gevoelens is iets wat bij deze fase hoort. Drie tot tien procent van de jongeren zegt zich langdurig eenzaam te voelen. Voor die groep is eenzaamheid problematisch. Het plezier gaat eruit. Je hebt last van permanente stress. Het gevolg is dat je moe bent en je trekt je terug. Je hebt geen energie om een activiteit te ondernemen, waardoor je steeds minder leuke ervaringen opdoet. Zo blijft het langdurig. Aan de hand van een aantal casussen besprak Suzanna de verschillende soorten eenzaamheid onder jongeren en welke behoeftes ze hebben.

Wat kan je doen aan eenzaamheid?
1) Bespreekbaar maken is de eerste stap. “Vraag ernaar” lijkt te eenvoudig, maar maakt het wel bespreekbaar, zeker als “gewoon” onderwerp: je voelt je weleens eenzaam…hoe komt dat? Welke vormen van eenzaamheid zijn er en wat kunnen we met elkaar eraan doen?
2) Ken jongeren is de tweede stap. Investeer in relaties en in de leefwereld van een jongere. Omdat er verschillende vormen van eenzaamheid zijn, moet je de jongere kennen om de hulpbehoefte te kunnen inschatten en om goed te kunnen signaleren en te helpen. Het is belangrijk om de jongere het gevoel te geven dat je ook beschikbaar bent voor leuke dingen, dat je hem ziet en dat je hem belangrijk vindt. Gesprekken, wandelen, activiteiten om “het honger gevoel” te voeden, het gevoel geven van gezien en gehoord worden zijn allemaal dingen die we kunnen doen voor jongeren.

Klik hier voor de PowerPoint presentatie van Stichting Chris.

Het voorbeeld van de Eglise Evangelique de la Haye
Na het verhaal van Suzanna deelde Godelieve Taba vanuit de Eglise Evangelique de la Haye haar ervaringen en voorbeeld hoe haar kerk jongeren ondersteund. Godelieve is lid van deze Franstalige kerk en heeft twee dochters. Haar oudste dochter gedroeg zich in de coronaperiode niet zoals gewoonlijk. Haar dochter vertelde dat ze zich depressief voelde. Ze hebben er samen over gesproken. Haar dochter heeft toen zelf het initiatief genomen om haar verhaal op Youtube te zetten. De video werd goed ontvangen en er kwamen veel reacties van jongeren die haar prijzen om haar moed.
Godelieve legde de relatie tussen de situatie thuis en de jongeren in de kerk. Ze kon stellen dat er ongeveer 70% van de jongeren zich depressief voelden. Vanuit haar kerk is er dan ook een programma gemaakt voor dagjes uit. Het programma wordt uitgevoerd volgens een rooster. Ongeveer 40-50 jongeren komen elke vrijdag bij elkaar om te praten over niet alleen depressie, maar ook over de bijbel en over leuke dingen. Nu met het mooie weer gaan ze ook naar buiten. Op deze manier ondersteunen ze vanuit de kerk de jongeren.

Lees hier een artikel van Godelieve over hoe zij jongeren in de kerk helpen.

Lees hier het volledige verslag van de Maatschappelijke Kerk bijeenkomst van 7 juni 2021.

Tips
Klik hier voor een hulpaanbod overzicht voor jongeren die eenzaamheid en depressie ervaren.
Klik hier voor het wettenschema overzicht voor kinderen en jongeren met o.a. ondersteuning en hulp.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »