Per 1 juli nieuwe wetgeving: checklist WBTR

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is een nieuwe wet die geldt vanaf 1 juli 2021 voor o.a. alle kerken die een stichting hebben of zijn. De wet is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. De aansprakelijkheid van bestuurders is veranderd en vergroot.

Op 21 juni organiseerde de HUB in samenwerking met SKIN en Netwerk DAK een workshop over de WBTR. Er is stap voor stap uitgelegd wat de wet inhoudt en aan welke nieuwe voorwaarden moet worden voldaan. De 18 deelnemers hadden uiteenlopende vragen, zoals ‘hoe zit het met BTW als we groenten gaan verkopen?’ Maar veruit de meeste vragen gingen over wat er precies op papier veranderd moet worden. Het kan namelijk zo zijn dat de statuten moeten worden aangepast om aan de nieuwe wet te voldoen. Of misschien is het nodig om aanvullende afspraken vast te leggen in een huishoudelijk regelement. Dit is per situatie afhankelijk.

Bekijk en download handige informatie omtrent de WBTR:
PowerPoint presentatie checklist WBTR Nederlands / Engels
Handleiding WBTR Nederlands / Engels
Model statuten (op aanvraag beschikbaar)
Model huishoudelijk reglement (op aanvraag beschikbaar)
Haagse vrijwilligersverzekering
Inhoud wet en achtergrondinformatie

Voor verdere vragen over de wet en wat dit kan betekenen voor uw kerk, neem dan contact op met Petra via petra@maraprojecten.nl. Indien gewenst wordt er nog een vervolgbijeenkomst georganiseerd.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »