Kerken in gesprek over eenzaamheid

In de decembermaand zijn er allerlei acties vanuit de kerken van Kerstpakketten tot Kerstmaaltijden en muziek. Zodat mensen weten dat ze niet alleen zijn, juist in deze Kersttijd. Bij de Maatschappelijke Kerk van 3 november stond dan ook dit onderwerp op het programma.

De avond begon met een aantal best practices van kerken die vorig jaar rond Kerst leuke acties hadden opgezet om juist mensen in de feestelijke periode extra aandacht te geven. Reverend Stephen Ampofo van de Wesley Methodist Church herinnerde ons dat God ons oproept om er te zijn voor kwetsbare mensen en dat hun kerk daar veel aan doet. Ze hebben een welzijnscommissie die signalen oppikt en ontvangt van bijvoorbeeld ziekte, eenzaamheid of armoede. Met Kerst hebben zij dan ook voedselpakketten gegeven aan mensen die dat het meeste nodig hadden. Mevrouw Tie van de GPIN (Gereja Protestan Indonesia Nederland) sprak vol enthousiasme over het uitgebreide en feestelijke Kerstmenu dat ze hadden samengesteld en gebracht bij mensen thuis. Vrijwilligers hadden gekookt en de kerk vulde de maaltijden aan met wat extra’s.

Na de inspirerende verhalen uit kerken verzorgde PEP en Wijkz een inhoudelijke workshop over het signaleren van eenzaamheid en welke hulp en informatie beschikbaar is voor kerken om mensen tot steun te zijn. Klik hier voor de PowerPoint.

Zie hieronder een aantal handige websites:

Daarnaast gaf het fonds SOFAK een praktische workshop over het aanvragen van subsidie als kerk voor een Kerstactie. Dit fonds geeft elk jaar geld aan internationale en migrantenkerken om een maaltijd of kerstpakketten te verzorgen voor mensen in kwetsbare posities. Voor meer informatie over de SOFAK Kerstactie 2022, klik hier.

Er waren veel reacties vanuit de zaal, zo ook bij het plenair gesprek en achteraf bij de borrel. Duidelijk was dat men bewust moet zijn dat eenzaamheid niet met 1 activiteit is opgelost of met 1 gesprek is gesignaleerd. Het is een traject van lange adem, waarbij je soms extra inzet moet plegen om mensen te helpen om zich open te stellen, zodat je ze kan helpen.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »