Mooie avond over mensen helpen met traumaverwerking

‘Moet je iemand vergeven?’ Hoe kom je verder met een traumatische gebeurtenis als er niet over gepraat kan worden? Aan de buitenkant zie je het niet, maar vanbinnen gebeurt er van alles. In internationale en migrantenkerken komen mensen die veel hebben meegemaakt in hun leven. Op de vlucht naar veiligheid. In relaties. De omgang met cultuurverschillen. En hoe kan je als kerk mensen steunen die situaties hebben meegemaakt waar we vaak geen idee van hebben. Want juist op het moment dat het veilig is en mensen uit de overlevingsstand komen, komt hier ruimte voor en komen dingen naar boven.

Bij de bijeenkomst op 29 juni 2023 van de HUB met PEP, ofwel de Maatschappelijke Kerk, hebben we met Freedom Focus en het Haags Steunsysteem en mèt de kerken deze vragen besproken en samen casussen gedeeld van mensen die vast zaten. Met een indrukwekkend verhaal van Laxmie. Maar ook wat we als kerken en als veilige plek kunnen betekenen. Juist wanneer doorverwijzen lastig is om allerlei redenen.

Met zo’n 40 mensen en een maaltijd vooraf heeft Christine van de Evangelische Broedergemeente de maaltijd geopend met de dagtekst. Esther van Schie heeft ons verteld over de problemen met doorverwijzen en wat je als geloofsgemeenschap wel kan doen en de kracht van kerken benadrukt. Met als inspiratie de tekst uit psalm 147: ‘He heals the brokenhearted and binds up their wounds’. Esther heeft in samenwerking met anderen met Freedom Focus een prachtige cursus over vrijheid ontwikkeld om dingen bespreekbaar te maken binnen de kerk. De kerk als plek van herstel, waarbij kerken en instanties elkaar versterken. Barbara Cornelissen van het Haags Steunsysteem heeft hierna over mogelijke doorverwijzingen verteld en de pastors en sleutelfiguren uit kerken uitgenodigd bij hun werktafels in de wijk om mee te denken over casussen. Maar ook om waar ondersteuning mogelijk is die te bieden als iemand op een wachtlijst staat. Vervolgens hebben we allerlei casussen gedeeld waarbij duidelijk werd hoeveel dit onderwerp leeft binnen de gemeenschappen. Men ging naar huis met veel tips en concrete wegen die te bewandelen zijn om mensen met trauma te kunnen helpen.

Klik hier voor de presentatie van Freedom Focus.

Klik hier voor de presentatie van het Haags Steunsysteem.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »