Terugblik op de workshop huisvesting voor kerken

Op maandagavond 1 november kwamen 18 vertegenwoordigers van verschillende internationale en migrantenkerken in Den Haag bijeen voor de workshop huisvesting voor kerken. De deelnemers kregen informatie van Gaetan Mbwete en Harm van Schie. Beide zetten zich via SKIN in voor dit thema.

Tijdens de avond werd onder andere benadrukt dat het belangrijk is om als kerk een duidelijke missie en visie te hebben, zodat helder is voor welke bediening het kerkgebouw wordt ingezet en wat er nodig is. Nog een belangrijk punt is om te bouwen aan een stabiele inkomensstroom voor de kerk. Dit bepaald wat realistisch is wat betreft het soort huisvesting dat geschikt en mogelijk is voor de kerk. Van het huren van een zaal tot het kopen van een gebouw.

Nog een belangrijk thema bij het vinden van de juiste huisvesting voor kerken is het bestemmingsplan. Voor een gebouw dat niet een kerkgebouw is moet gecontroleerd worden wat de bestemming is van dat gebouw. De bestemming van een gebouw staat vastgelegd in het
bestemmingsplan. De lokale gemeente bepaalt precies welk stuk grond waarvoor gebruikt mag worden. Kerken kunnen in principe zonder problemen terecht in gebouwen met de bestemming religieus of maatschappelijk. Bij gebouwen met een andere bestemming (bedrijf, kantoor) botst het gebruik van dat gebouw door een kerk vaak met het bestemmingsplan. De makkelijkste manier om een bestemming te controleren is via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Zowel Gaetan als Harm gaven tijdens de avond advies en deelden praktische tips die kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte kerklocatie.
Klik hier voor Gaetan’s PowerPoint presentatie.
Klik hier voor de SKIN Kennisbank over gebouwen.

Hieronder staan een aantal websites voor het vinden van (beschikbare) gebouwen:
Funda in Business
Spits vastgoed
Reliplan
Kerkelijk waardebeheer
Silas Groep – KKG
RCE

Harm van Schie schreef naar aanleiding van het vraagstuk over huisvesting van kerken een artikel waarin hij beschrijft waar kerken tegenaan lopen bij het vinden van een locatie. Lees het hier: Kerk: meer dan een dak boven je hoofd.

Voor vragen of hulp bij het vinden van een kerklocatie in Den Haag kunt u contact opnemen met het HUB team, klik daarvoor hier.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »