Terugblik op een avond vol suggesties voor pastorale zorg

Het leven in een nieuwe cultuur is in zichzelf al stressvol, wat vanzelfsprekend is in één cultuur is abnormaal in een andere. De communicatie stijl is anders, ouders en kinderen groeien op in verschillende werelden en kinderen gaan hun eigen weg. En hulp vragen wanneer het niet goed gaat, is een hele grote stap. Een taboe soms. Bij de geloofsgemeenschappen en de pastors is de drempel lager en zij komen allerlei vragen tegen van mensen en relaties onder druk. Van depressie bij jongeren, trauma van mensen met een vluchtverleden, angsten tot eenzaamheid en isolatie.

Betty Tjipta Sari is psycholoog en theoloog en zij nam ons na de maaltijd bij de Maatschappelijke Kerk bijeenkomst van maandag 24 april 2023 mee in de theorie van ‘pastoral counselling in an intercultural context’. Ze vertelde over de uitdagingen bij de internationale kerken en interculturele families, het taboe wat er soms om psychologische hulp heen hangt en de kans om een structuur te bouwen in de kerk van sleutelpersonen die – naast de pastor – ook mensen begeleiden en in gesprek en in gebed met hen kunnen gaan. Zo is de kerk een plek waar mensen gezien en gehoord worden. En waar mensen ook kunnen worden doorverwezen naar professionele ondersteuning wanneer dat nodig is. Na deze inleiding zijn we in workshops uiteen gegaan, waarbij Betty ook met haar eigen workshop verder doorging over het thema.

Ze sprak over de combinatie en kracht van gesprek, luisterend gebed en ontspanning. Ze gaf ook verdere tips hoe je als gemeenschap de pastorale zorg kan inrichten, waarbij de uitvoering hiervan niet alleen bij de pastor komt te liggen, maar wordt gedragen door meerdere, getrainde sleutelpersonen in de gemeenschap. Voor verder advies hierover kan zij via de HUB benaderd worden om mee te kijken met een kerkgemeenschap.
Klik hier voor de presentatie van Betty.

Sandra Menken van Kompassie gaf een workshop over het doorverwijzen naar hulp. Ze vertelde wat er zoal is aan ondersteuning en wat er allemaal mogelijk is in Den Haag. Van eerstelijns verwijzingen tot een ADHD café in een lokaal buurthuis. Verder gaf ze aan in wat voor talen hulp aanwezig is bij de ‘Mentale agenda’. Hierin zijn de ongedocumenteerden een aparte groep. Een vraag dat kwam uit de groep was hoe de openheid is voor de spirituele kant van geloven of dat het vooral biomedisch is en dit niet mag bestaan. Ook vroegen er mensen naar de aanwezigheid van christelijke psychologen of in ieder geval mensen die hiervoor open staan.
Klik hier voor de presentatie van Sandra

Tot slot hebben we van Mirjam Holten van de American Protestant Church gehoord over hun ervaringen met de Relatiecursus van Alpha die in heel veel talen beschikbaar is met werkboeken en filmpjes. Deze is ook geschikt voor niet-kerkelijke mensen en waarbij gewerkt wordt aan sterke relaties.
Klik hier voor de Marriage Course introductie video.
Klik hier voor de presentatie van Mirjam

De avond gaf veel stof tot nadenken en nieuwe perspectieven.
Voor verdere vragen, advies of ondersteuning rondom dit onderwerp, neem gerust contact met ons op via hub@maraprojecten.nl en we kijken met u mee.

Tip: Voorlichtingsfolder van Pharos over psychische klachten in diverse talen, klik hier.

Nieuwsbrief

Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang daarmee het laatste nieuws rechtstreeks in jouw inbox. Met de HUB nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze activiteiten en informeren we je over nieuws uit het netwerk.

Lees hier vorige edities

HUB – Geloof in Den Haag is een netwerk van internationale en migrantenkerken, dat wordt
ondersteund door Stichting Mara.
De HUB wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Den Haag en giften van diverse fondsen, waaronder Fonds 1818, PIN namens de Nederlandse
religieuzen, de Diocesane Caritas Instelling, Stichting Rotterdam en de Maatschappij voor Welstand.

www.hub-denhaag.nl
www.maraprojecten.nl

Petra de Nooy
E petra@maraprojecten.nl,
M 06-28306560
Shirleni Blanken
B: shirleni@maraprojecten.nl
M: 06-39831945
Andréa Damacena Martins
E hub@maraprojecten.nl
M 06-36100750

Copyright: Naam | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl

Translate »